ORAREND_SHANTOSHA_Segitoter.hu_Feher+alpha_LOGO

Hatha jóga

ORAREND_SHANTOSHA_Segitoter.hu_Mogyorosi_Szilvi

Mogyorósi Szilvia

jógaoktató, érintésterapeuta, Holistic Pulsing terapeuta, coach

Elérhetőségek:

E-mail: segitoter@gmail.com

Tel: +36 30/ 487 11 27

Hatha jóga

A jóga az önfejlesztés legősibb módszere, amely egyaránt magába foglalja a test, a szellem és a lélek fejlődését is.

Mit mond a jógáról a Sivananda (a megvilágosodást elért bölcs)?

ÉLETFORMA

A jóga nem azt akarja, hogy elfordulj az élettől. Azt akarja, hogy átszellemítsd az életed. A jóga alapvetően egy életforma, nem pedig elidegenedés az élettől. A jóga nem a cselekvés beszüntetése, hanem maga a helyes szellemben végzett hatékony cselekvés. A jóga nem azt követeli, hogy elmenekülj otthonról és minden ember lakta környékről, hanem azt, hogy helyes felfogással, más megvilágításban tekints otthonodra és a társadalomra.

A JÓGA EGYETEMESSÉGE

A jóga mindenkié. A jóga egyetemes, semmi köze a szektarianizmushoz. Nem hitvallás, de megmutatja az Istenhez vezető utat. A jóga gyakorlása nem áll szemben egyetlen vallással vagy egyházzal sem. Tisztán spirituális és egyetemes. Senki hitét nem sérti. A jóga nem vallás, de elősegíti a minden vallásban meglévő alapvető spirituális igazságok gyakorlását. A jógát gyakorolhatja keresztény, buddhista, párszi, muszlim, szúfi vagy akár az ateista is. Jóginak lenni annyi, mint Istenben élni, és békében lenni embertársainkkal. A jóga egyesülés Istennel. Mivel Isten mindenkiben ott van, a jóga mindenkivel összeköt.

A JÓGA NEM TESTGYAKORLÁS

A kezdő tanítvány feltételezése, hogy a jóga fizikai gyakorlatokból áll vagy pusztán az ászanákat és a pránajámát foglalja magába, óriási tévedés. A jógaászanáknak, a pránajámának, a bandháknak, a mudráknak és a krijáknak semmi közük a valódi jógához. Csak segédeszközök a jóga gyakorlásához. A legtöbb ember nem jut túl a jóga fizikai szintjén. Az igazi jóga egy megfelelő tanító vezetése mellett végzett intenzív, személyes, fegyelmezett gyakorlás és gondolkodásmód. A jóga a fizikai lét felett álló szellemi áldást ígér. Többnyire semmi vonzót nem tartogat az átlagember számára, aki általában azonnali eredményre és anyagi jólétre vágyik.

A JÓGAGYAKORLÁS ELŐNYEI

Az élet manapság feszültséggel teli, ingerlékenység, heves indulatok és sietség jellemzik. Ha valaki a jóga alapelvei közül csak néhányat épít be a mindennapjaiba, már akkor is sokkal jobban meg tud birkózni saját összetett létezésével. A jóga tökéletességet, békét és tartós boldogságot hoz. A jóga gyakorlása által mindenkor fenntarthatod elméd nyugalmát. Nyugodtan tudsz aludni. Megemelkedik az energiaszinted, a lendületességed, az életerőd, hosszabb ideig fogsz élni és egészségesebb leszel. Rövid idő alatt, hatékonyan tudod elvégezni munkádat. Az élet minden területén sikereket érsz el. A jóga újult erővel, önbizalommal és önállósággal tölt el. A tested és az elméd mindig a szolgálatodra lesz. A jógával ellenőrzésed alatt tudod tartani az érzelmeidet. A jóga munka közben megnöveli az összpontosítóképességedet. A jóga fegyelme higgadttá és kiegyensúlyozottá tesz, és csodálatos módon alakítja át az életedet. A jógikus életmód elmélyíti az ember megértését, és lehetővé teszi, hogy megismerje Istent és Istenhez fűződő kapcsolatát.

A jóga a tudatlanságból a bölcsességbe, a gyengeségből az erőbe, a diszharmóniából az összhangba, a gyűlöletből a szeretetbe, a szükségből a teljességbe, a határok közül a végtelenségbe, a különbözőségből az egységbe és a tökéletlenségből a tökéletességbe vezet. A jóga reményt ad a szomorúaknak és az elhagyatottaknak, erőt ad a gyengéknek, egészséget a betegeknek és bölcsességet a tudatlanoknak. A jóga fegyelmének köszönhetően az elme, a test és a beszéd szerve egymással összhangban látja el feladatát. A jóga gyakorlójának életét új szemléletmód, jó egészség, újfajta tudatosság és újfajta filozófia tölti el, és átalakítja egész életét.

.

ÓRATÍPUSOK

  • HATHA JÓGA GYAKORLÓ ÓRA:

A 90 perces gyakorló óra felépítése:

Relaxációval kezdünk, amely elősegíti, hogy a gyakorló teljesen meg tudjon érkezni az órára, felkészítse testét és ráhangolódjon a gyakorlásra. Rövid meditáció következik az OM mantrával, majd a test átmozgatása, bemelegítése (nyak,-váll,-hátgerincgyakorlatok, Napüdvözlet, hasizom erősítés) . A pránajáma vagyis légzésszabályozó gyakorlatok után általában 10-12 ászanát (jógapóz, stabil testhelyzet) tartunk ki és végül egy hosszabb relaxációval zárjuk.

  • CSAKRÁNKRA HANGOLVA JÓGA ÓRA

Ez az óra is 120 perc, a felépítése kicsit más:

Relaxációval kezdünk, ami fontos része a gyakorlásnak. A stressz, az állandó rohanás, kapkodás és a sok teendő arra ösztönöz, hogy folyamatosan cselekedjünk; újra meg kell tanulnunk időt adni magunknak a pihenésre, izmaink tudatos ellazítására, a testi, lelki, mentális feltöltődésre. Az órát a test alapos bemelegítésével folytatjuk, majd rátérünk a jóga kitartott pózainak, az ászanáknak a gyakorlására. Minden csakra szintjén 2-3 gyakorlatot végzünk, figyelmünket az adott csakra szintjén tartva, szintről szintre haladva. A teljes elmélyülést az óra végi meditáció tovább fokozza. Relaxációval tesszük teljessé az élményt. 🙂

  • STRESSZOLDÓ JÓGA

120 perces gyakorló óra: Fókuszban a GERINC

Relaxáció, ráhangolódás, bemelegítés. Nagy hangsúlyt kap a pránajáma, hiszen a légzésszabályozás által nemcsak az egész légzőrendszert tisztítjuk, hanem a finom test szintjén lévő energiacsatornákat, nadikat is; oldódik a feszültség, a mentális szint lecsendesedik, a két agyfélteke működése harmonizálódik. A hátgerincet előre-, hátra hajlító ászanák mellett egy lépésről-lépésre felépített, legkönnyebbtől a legnehezebbig haladó hátgerinccsavaró gyakorlatsorozat segítségével serkentjük a hátizmok, porckorongok vérellátását, a csigolyák körüli izmok oldódását, ellazulását. Az órát relaxációval zárjuk.

-----

Érdeklődni: Mogyorósi Szilvia

Tel.: +36 30/ 487 11 27

E-mail: segitoter@gmail.com

Első alkalommal kérlek jelentkezz be az órára!

Visszajelzések az órákról

"Én a jógaóráidra első sorban, azért kezdtem el járni, mert kíváncsi voltam és ki akartam próbálni a jógázást. Már az első óra után azt éreztem, hogy 'huh, ez nagyon jó volt' és várom a következő alkalmat. Edződött a testem, minden testrészem meg volt mozgatva, de ugyanakkor el is lazultam. Pozitív hatásait megtapasztaltam, sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb voltam. Állandóan visszatérő fejfájásom megszűnt, vérnyomásom stabilizálódott. És hát a testem és a lelkem is egyensúlyba került. Annyira, hogy hosszú idő után sikerült, egy régóta dédelgetett vágyunknak teljesülnie. Mégpedig, más tényezővel együtt, elősegítette a termékenységet és hát ma egy ikerpár boldog édesanyja vagyok." (Réka)

"Nemcsak a test építésére szolgál, hanem a lélek is megnyugvást, felüdülést nyer." (Anikó)

"Nagyon jó hatással van a testemre, a korábban állandó nyaki problémám megszűnt. Az életem részévé vált a jóga, és amíg csak lehetőségem van, jógázni fogok. Szilvi kedves! Nagyon jó órákat tartasz, szeretem a személyiséged, kellemes a hangod, a relaxációid pihentetőek. Figyelembe veszed a testünk jelzéseit és mindig van megoldásod az adódott „tünet” kezelésére. Jó a csapat is, akiknek személyében értékes és jó embereket ismerhettem meg. Köszönettel és nagy szeretettel: Réka"

Vissza a főoldalra

santosha_segitoter-mandala_Érintés_a_benned_élő_istennek